vrijdag 16 oktober 2015

Niemand verantwoordelijk

Het heien gaat gewoon door en om 8 uur 's ochtends zijn we wederom hard ons bed uit geschud. Op nog geen 10 meter van onze oude huisjes wordt doodleuk geheid. Dat dit is toegestaan is echt van de zotte. Volgens de 'deskundigen' is deze methode 'trillingsarm', maar de werkelijkheid is dat onze huizen staan te schudden.

Handhaving (Rob Smits deze keer, Jan Middeljans is op vakantie) en de omgevingsdienst Noordzeekanaal zijn gebeld. Rob Smits nam niet de moeite om de documenten te lezen maar wist wel te melden dat hij niet veel kon doen en zeker niets tegen het trillen en schudden en: 'als een paal verkeerd staat, dan laten we de berekening opnieuw uitvoeren, maar we treden niet op'. Volgens hem is het enige drukmiddel het aanspannen van een kort geding tegen de ontwikkelaar als schade aantoonbaar is.

Vervolgens verwijst hij naar zijn voormalige collega's bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaal die deze methode en de constructie tekeningen gekeurd hebben. De Omgevingsdienst Noordzeekanaal uit bed gebeld (de contactpersoon 'werkte' thuis)  en die stelt op zijn beurt dat de afdeling Vergunningen en handhaving hierover gaan. Wie is hier nou verantwoordelijk? 


Toezicht net zo goed als bij de banken... vóór de crisis.

Dus als we het goed begrijpen levert de ontwikkelaar constructietekeningen pas aan, nadat de omgevingsvergunning is afgegeven. De constructietekeningen bevatten essentiele zaken zoals de heimethode, het heiplan, de bemaling en de waterhuishouding. Voor de leek: als dit fout gaat, gaat de fundering van de buurpanden er aan. Hiertegen kan je niet bezwaren (dit hadden we wel gedaan, maar kennelijk voor niets). 

Die constructietekeningen gaan voor controle naar een geprivatiseerde dienst, Omgevingsdienst Noordzeekanaal in dit geval, en die schrijft een advies aan de coordinator vergunningen van de gemeente. De coordinator keurt dit altijd goed, want bij afwijking moet ze de wethouder kunnen uitleggen wat er mis is. Geen deskundigheid die bij die functie hoort, zij keurt dus altijd goed.

Daarna mag de onderbezette afdeling Handhaving beoordelen of de ontwikkelaar zich houdt aan het plan en voor een aantal werkzaamheden samen met de ontwikkelaar de uitvoering ter plekke uitwerken. Dat gebeurt in de praktijk zelden. 

Als omwonende kun je alleen achteraf ´protesteren´ als de scheuren in je muur bewijzen dat de fundering verzakt is en het bouwproces kennelijk ondeugdelijk.

Dit woud van taken, processen en geprivatiseerde controle kennen we van de bankenwereld. Alwaar het hosanna was, met commerciele kredietbeoordelaars in de rol van toezichthouder, totdat het grandioos mis ging. 

Handhaving verzuchtte dat de 'slager zijn eigen vlees keurt'. Een waar woord.Van Rossum had een ´advies´ laten schrijven door een bevriend bureau waarbij de gewraakte heimethode en stevige fundering bij de buren het uitgangspunt waren. In het advies staat nota bene dat risico op schade met deze methode niet voorkomen kan worden en dat er ook aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden om de schade binnen de perken te houden. Deze voorwaarden worden vervolgens genegeerd en in de uitvoering met voeten getreden. 

Klachten? Pas als je huis aan het instorten is, dan kan je met hoge kosten via de rechter je gelijk halen. 

Voor de 3e keer gestart tegen de regels in

Dat er gebouwd wordt mag overigens helemaal niet. In het advies van de Omgevingsdienst Noordzeekanaal staat (dit is ook wettelijk verplicht):
'Mits: Ten minste 3 weken voor uitvoering de volgende gegevens worden aangeleverd', getekend 30 september. Op zijn hoogst zou dus volgende week woensdag 21 oktober begonnen mogen worden.

Maar zelfs dat mag niet, want er ontbreken nog een hele hoop (essentiele) stukken, die verderop in de adviesbrief gemeld worden. En ook de omgevingsdienst Noordzeekanaal liet zich ontvallen dat er nog stukken van deze zaak liggen die nog beoordeeld moeten worden. Doe daar 3 weken bij en de bouw zou pas op zijn vroegst half november mogen starten.

Voor de 3e keer is Van Rossum dus gestart met bouwen/slopen terwijl dat volgens de regels helemaal niet mag. Wanneer treedt de gemeente eens tegen hem op? En waarom kondigt de gemeente niet eens een bouwstop af om eerst de procedures met omwonenden netjes af te ronden?

Scheuren in de muur

In de muur zijn de scheuren langer en dieper geworden. De foto's zijn niet zo duidelijk, dus we wachten nog even de foto's uit de nulmeting af. Handhaving hebben we een mail gestuurd in ieder geval een bouwstop af te kondigen omdat er veel te vroeg gestart is met heien (zie boven). Wel raar, dat je administratieve fouten moet gebruiken om echte schade te voorkomen. 
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten