dinsdag 6 oktober 2015

Gemeente faciliteert sloop van historisch ateliercomplex van Hildo Krop


Gemeente faciliteert sloop van historisch ateliercomplex met ongeldige vergunningen en buiten het bestemmingsplan om, om projectontwikkelaar van een woonhuis te voorzien.

Op de Plantage Muidergracht 105 is het oude ateliercomplex van Hildo Krop en Jaap Kaas gesloopt en zijn een aantal bomen gekapt, zonder dat daar geldige (omgevings)vergunningen voor zijn verleend en zonder dat dit binnen het bestemmingsplan paste. Het cultuur historisch complex ligt in beschermd stadsgebied en is onderdeel van de Unesco bufferzone en is 5 jaar geleden voor een minimale prijs door de gemeente verkocht aan een projectontwikkelaar die er zijn eigen, 6 keer grotere, woonhuis wil neerzetten in ‘historiserende’ stijl. Een stijl waar deze projectontwikkelaar patent op heeft. Omwonenden en belanghebbenden, zoals Mieke Kleinendorst, die aanpalend hieraan, haar atelier heeft, zijn furieus. 

De bouwplannen gaan lijnrecht in tegen alle bezwaren en uitgangspunten zoals die al jaren geleden waren bepaald door het Algemeen Bestuur van de gemeente zelf. Het streven was het ateliercomplex in enigerlei vorm te behouden en eventueel te integreren in nieuwbouw waarbij rekening gehouden zou worden met de historische gevestigde nijverheid van dé beeldhouwers van de Amsterdamse School, Hildo Krop en Jaap Kaas. En waarbij het bouwvolume sterk beperkt zou blijven, rekening gehouden zou worden met de privacy, inkijk en zonuren van omwonenden, de ruimtelijkheid en het groen behouden zouden blijven en de gevelwand niet ‘aangeheeld’ zou worden.

Deze afspraken worden door de projectontwikkelaar niet nagekomen en daarvoor in de plaats bouwt hij 2 zo groot mogelijke woonhuizen om zijn opbrengst te maximaliseren. Navraag bij de gemeente over de ongeldigheid van de vergunningen, de verkoopvoorwaarden waaronder de percelen ooit zijn verkocht en de ‘oprekking’ van het bestemmingsplan levert vooral een oorverdovende stilte op. (WOB) Verzoeken om essentiele documenten zoals herplantplicht, kap- en sloopaanvragen en boomadviesrapporten, resulteren in antwoorden als ‘zoekgeraakt’ bij digitalisering of worden simpelweg genegeerd. Ondertussen gaat de projectontwikkelaar gewoon door probeert hij de omwonenden te intimideren door te dreigen met financiele claims.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten